Deze site heeft beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden aan om over te schakelen naar Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Koop 3 Zipsters, krijg 10% korting. Koop 5 Zipsters, krijg 15% korting

Meer dan 80.000 tevreden klanten

Gewaardeerd 4.88 / 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Koop 3 Zipsters, krijg 10% korting. Koop 5 Zipsters en ontvang 15% korting.

Winkelwagen 0

Geen producten meer beschikbaar voor aankoop

Producten
Paren met
Gefeliciteerd! Uw bestelling komt in aanmerking voor gratis verzending Je bent nog maar een paar stappen verwijderd van gratis verzending.
Subtotaal Gratis
Verzendkosten, belastingen en kortingscodes worden berekend bij het afrekenen

De 10 maanden slaapregressie - overlevingsgids

The 10-Month Sleep Regression - Survival Guide

Is het niet geweldig als je je baby in een redelijk regelmatige slaaproutine kunt krijgen? Het kan maanden duren voordat het zover is, maar als het eenmaal zover is, is het een waar genot. Het laatste waar ouders van een baby over willen horen is slaapregressie, maar helaas is dat precies wat er kan gebeuren rond de 10 maanden. Het kan zo'n schok voor het systeem zijn dat het voelt alsof je weer een pasgeborene hebt en je je afvraagt hoe je deze fase doorkomt.

Maak je geen zorgen, want we hebben een handige overlevingsgids samengesteld die je kunt raadplegen tijdens de slaapregressie van 10 maanden. Laten we er maar meteen in springen.

Het is normaal en tijdelijk

Het eerste wat ouders moeten begrijpen is dat de 10-maanden slaapregressie normaal en tijdelijk is. Het kan zelfs de meest routineuze baby overkomen, het is gewoon een onderdeel van de vele fases waar ze doorheen gaan. En dat woord "fase" is ook belangrijk om te onthouden, want net als elke andere fase zal ook deze voorbijgaan.

Deze twee punten zijn gemakkelijk gezegd, maar het kan een constante herinnering en zelfs een paar peptalks vergen om van deze feiten op de hoogte te blijven, vooral wanneer het laat op de avond is en je kleintje overstuur is, huilt en nog lang niet in staat is om rustig te slapen.

Over het algemeen duurt slaapregressie twee tot zes weken. Het is geen lange periode, maar als je er middenin zit - kan het aanvoelen als een heel leven. Slaapregressies komen het vaakst voor als je baby een ontwikkelingsmijlpaal bereikt, tandjes krijgt of ziek is. De ontwikkelingsmijlpalen en doorkomende tandjes gelden voor kinderen van 10 maanden.

Hoeveel slaap moet je baby van 10 maanden krijgen?

Het is ook belangrijk om te weten hoeveel slaap een baby van 10 maanden zou moeten krijgen. Ze hebben niet zoveel slaap nodig als een pasgeborene, dus je moet ook je verwachtingen bijstellen. De meeste baby's op deze leeftijd hebben 13-16 uur slaap nodig in 24 uur. De nachtperiode is meestal goed voor 10-12 uur. Idealiter zijn er overdag ook twee dutjes om de rest van de benodigde slaap te dekken.

Geef consistentie en een schema niet op

Tijdens een periode van slaapregressie kan het heel verleidelijk zijn om een schema en technieken die in het verleden hebben gewerkt gewoon op te geven. Dit is een grote fout, omdat je tijdens de slaapregressie nog meer op deze technieken moet vertrouwen.

Consistentie is altijd belangrijk, en met 10 maanden is het van vitaal belang zodat je baby geen "slechte" slaapgewoonten begint te vormen. Consequent zijn werpt meestal niet meteen vruchten af, het duurt een tijdje voor de resultaten aanslaan - maar ze zullen aanslaan.

Omdat je baby groeit en verandert, kan het nodig zijn om het slaapschema een beetje aan te passen, maar gooi het niet overboord. Het kan zijn dat dutjes het moeilijkste zijn voor je kleintje of de nachtelijke uren. Beloof jezelf dat je je aan het schema zult houden, zelfs als het niet snel resultaat oplevert.

Een ritueel voor het slapengaan is essentieel

Net zoals het consequent is om je baby elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te brengen voor dutjes en bedtijd, is het ook belangrijk om een bedtijdroutine te creëren. Dit zijn de dingen die je doet in de aanloop naar het slapengaan die je baby kunnen helpen kalmeren en het signaal geven dat het tijd is om te slapen.

Enkele dingen die je in je routine kunt verweven zijn:

  • Vermijden van stimulerende activiteiten en harde geluiden voor een dutje of bedtijd
  • Zachte rustgevende muziek afspelen terwijl je ze klaarmaakt om te gaan slapen
  • Een slaapzak of TOG om ze comfortabel te houden en hun lichaamstemperatuur te regelen
  • Ze 's avonds voor het slapen gaan in bad doen
  • Een verhaaltje voorlezen
  • Ze neerleggen als je ziet dat ze slapen
  • Niet voeden te dicht bij een dutje of bedtijd
  • De kamer schemerig houden

Dit is ook een goed moment om zelf kalmeren aan te moedigen, wat betekent dat jij niet degene bent die actie moet ondernemen om ze in slaap te sussen. Zelf kalmeren gebeurt al vanaf drie maanden, maar tegen de tijd dat ze zes maanden oud zijn, moet het een prioriteit zijn om ze dit aan te leren.

Interacties op de late avond moeten tot een minimum worden beperkt

Als je 's nachts bij je baby moet gaan kijken, moet je de interactie tot een minimum beperken. Dit betekent dat je zo weinig mogelijk zegt en niet lang in de kamer blijft. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan en waarschijnlijk de moeilijkste tip om op te volgen. Door de interacties kort te houden, laat je je baby weten dat het geen tijd is om wakker te worden of te spelen, maar dat het tijd is om te slapen.

Je komt er wel doorheen

In het midden van de 10-maanden slaapregressie kan het heel moeilijk zijn om te geloven dat er een einde is en dat je er doorheen komt, maar dankzij deze tips zou je de andere kant van de tunnel moeten zien voordat je het weet.