Gids voor babyeczeem en hoe je er het best mee omgaat

Guide to Baby Eczema and How Best to Handle It

De babyhuid is een van de meest gevoelige huidtypes die er bestaat. Ouders van pasgeborenen zijn erg voorzichtig met de producten die ze gebruiken zoals waszeep, body wash en crèmes. Je wilt geen agressieve chemicaliën, geuren en kleurstoffen gebruiken om ongewenste reacties te voorkomen. Maar zelfs met de meest voorzichtige aanpak kunnen er nog huidproblemen ontstaan.

Voor degenen die een baby met eczeem hebben, kan het behoorlijk stressvol zijn om uit te zoeken hoe ze het probleem het beste kunnen aanpakken zonder het erger te maken voor hun kleintje. Als dit je bekend in de oren klinkt, dan is deze gids over eczeem bij baby's en hoe je er het beste mee om kunt gaan erg handig.

Weet waar je op moet letten

De eerste tip is om te weten hoe eczeem er bij een baby uitziet. Zo kun je snel reageren zodat de flare-up niet erger wordt.

Enkele veelvoorkomende tekenen van eczeem zijn

  • Een droge uitslag
  • Een extreem rode uitslag
  • Uitslag die verschijnt op de hoofdhuid, achter de oren, het gezicht, de benen, het lichaam en/of de armen
  • Uitslag op het hele lichaam

Leer de triggers

Nu je eczeem goed hebt herkend, is het belangrijk om de triggers te leren kennen. Een trigger veroorzaakt een opflakkering, dus door deze uit de routine en levensstijl van je baby te verwijderen, kun je opflakkeringen mogelijk onder controle houden.

Enkele van de meest voorkomende eczeem triggers bij baby's zijn:

  • Kleurstoffen
  • Geur
  • Ruwe chemicaliën
  • Zweterig/oververhit zijn
  • Droge huid
  • Allergenen
  • Voedselintoleranties en allergieën
  • Veel voorkomende virussen

Kies zachte, ademende stoffen die de huid niet irriteren

Hier is een tip die belangrijk is tijdens een eczeemopflakkering en zelfs als ze geen huidirritatie hebben. Kies altijd stoffen die licht, zacht en ademend zijn. Dit zorgt ervoor dat de kleding van je baby de huid niet irriteert en mogelijk het eczeem verergert.

Enkele goede stoffen om je kleintje in te kleden zijn katoen, bamboe, linnen en hennep. Dit is vooral belangrijk voor essentiële dingen zoals een rompertje dat goed aansluit op hun tere huidje. Je kunt ook kijken of er artikelen zijn die geen interne labels hebben, ook dit zorgt ervoor dat je hun huid niet irriteert.

Vergeet ook niet om lichtgewicht dekens en muslins. Die van katoen en bamboe zijn heerlijk om te wassen, maar irriteren hun huid niet en zorgen voor een maximaal ademend vermogen.

Een laatste opmerking over kleding is dat je moet kiezen voor kledingstukken met wat rek en beweging. Kledingstukken die te strak zitten en de huid niet goed laten ademen, kunnen een flare-up veel erger maken. Een goed voorbeeld zijn coltruien, die meestal erg strak zitten. De warmte wordt opgesloten in het lichaam, wat niet goed is voor eczeem.

Gebruik milde waszeep

Over kleding gesproken, al hun kleding moet worden gewassen met milde zeep die geen agressieve chemicaliën, geur- en kleurstoffen bevat. Deze werken allemaal irriterend en zijn gewoon niet nodig. Er zijn veel verschillende zepen voor de gevoelige huid, dit zijn de beste opties.

Wanneer je nieuwe kleding voor je baby koopt, zorg er dan ook voor dat je de kledingstukken eerst wast voordat ze gedragen worden. Als je kleding in de droger gooit, gebruik dan geen wasverzachters of geurversterkers.

Je baby vaak in bad doen

Hoewel je eerste ingeving misschien is om je baby niet meer in bad te doen uit angst dat zijn huid nog verder uitdroogt, is dagelijks in bad gaan in feite ongelooflijk belangrijk voor mensen met eczeem. Door een milde, geurloze zeep te gebruiken, verwijder je bacteriën van het lichaam die een infectie kunnen veroorzaken. Het voegt ook vocht toe aan hun uitgedroogde huid.

Dep ze na het baden droog in plaats van over hun huid te wrijven. Zo zorg je ervoor dat je hun huid niet irriteert.

De beste lotion kiezen

Een andere stap is ervoor zorgen dat hun huid gehydrateerd blijft. Een droge huid maakt het eczeem alleen maar onaangenamer, dus je moet een vochtinbrengende crème gebruiken. Kies er een die vrij is van kleurstoffen en geurstoffen, dik is en een crème is in plaats van een lotion. Het kan nodig zijn om de crème meer dan één keer per dag aan te brengen.

Wordt het nog steeds niet beter - Neem contact op met de huisarts

Als je al deze tips hebt gebruikt en je kleintje nog steeds geen verbetering ziet, kun je het beste een afspraak maken met de huisarts. Hij of zij kan verder met je praten over mogelijke behandelingen, zoals topische crèmes, steroïden en/of antibiotica. Als het nog steeds niet beter gaat, kan een verwijzing naar een dermatoloog nodig zijn.

Een voortdurende zoektocht

Het goede nieuws is dat eczeem geen groot gezondheidsprobleem is, in de meeste gevallen veroorzaakt het alleen maar ongemak. Dankzij deze tips kun je de opflakkeringen van je baby beter onder controle houden en ervoor zorgen dat ze zo snel mogelijk verdwijnen.

Volgende lezen

10 Early Signs of Pregnancy
The Complete Guide to Bamboo Clothing for Children

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.